Meer studentenwoning. Minder kosten..
home slide 6
home slide 5
home slide 4
home slide 3
home slide 2

Rechtbank positief over HiCondo

Persbericht 7 maart 2019, Amsterdam

Rechtbank positief over studentencomplex HiCondo

HiCondo: modern wooncomplex voor jongeren en studenten
In 2016 is Wooncomplex HiCondo in Amsterdam Zuidoost opgeleverd. Daarmee werd een kansloos voormalig kantoorgebouw onder architectuur getransformeerd naar een ultramodern energiezuinig wooncomplex, bestaande uit 355 studio’s in het sociale segment van de woningmarkt. De aanvangshuurprijzen varieerden, afhankelijk van het type woning, van € 465 tot € 545 huur per maand, en geven, onder meer afhankelijk van de leeftijd van de bewoner, recht op huurtoeslag. Het complex kreeg een valse start toen een klein deel van de huurders procedures aanspanden tegen HiCondo vanwege vermeende wantoestanden en daarover de publiciteit zochten.

Huurprijzen redelijk
In 2016 is een groepje huurders van HiCondo naar de Huurcommissie gestapt omdat zij de huurprijzen te hoog vonden en omdat hun woningen allerlei gebreken zouden hebben. Ook beschuldigden sommigen van hen HiCondo van wangedrag. HiCondo kon zich daar niet in vinden. Het heeft lang geduurd, maar eindelijk heeft de rechter op 4 februari 2019 uitspraak gedaan. De rechter heeft het groepje huurders in het ongelijk gesteld door te bepalen dat de huurprijzen over het algemeen redelijk zijn, door vast te stellen dat er geen sprake is van (serieuze) gebreken aan de woningen en door vast te stellen dat er niets is gebleken van wantoestanden.

Badkamerdeur
De huurders hadden onder meer een punt gemaakt van het ontbreken van een deur naar de badkamer. Hoewel op deze plek bewust geen deur was toegepast en de gemeente HiCondo daarin ondersteunde bij de verlening van de bouwvergunning, heeft HiCondo begin 2017 om problemen uit de weg te gaan bij iedere huurder een deur geplaatst. De rechter heeft daar dan ook zijn goedkeuring over uitgesproken. Het ontbreken van een deur voordien levert een tijdelijke korting op de huurprijs op van 20%. HiCondo zal op dit punt uiteraard netjes voldoen aan het vonnis.

Oordeel rechter: fraai afgewerkte woningen
Tijdens de procedure is de rechter langs geweest in HiCondo om het complex uitgebreid te bezichtigen. De rechter schrijft in zijn vonnis dat hij heeft kunnen constateren ‘dat de woningen fraai zijn afgewerkt en dat de badkamer en keuken, mede gezien het type en formaat woning, er mooi uitzien.’

Oordeel rechter: geen wangedrag
Een van de huurders had HiCondo in deze procedure beschuldigd van wangedrag. De rechter heeft met die beschuldiging korte metten gemaakt, omdat daarvan niets is gebleken. Deze huurder is enige tijd geleden onder achterlating van een enorme huurschuld met de noorderzon vertrokken uit het complex.

HiCondo geen huisjesmelker
Een klein groepje huurders heeft HiCondo in 2016 beschuldigd van veel te hoge huurprijzen, van vele gebreken die maar niet werden gerepareerd en zelfs van wangedrag tegen huurders. Dit kleine groepje huurders is erin geslaagd om op basis van deze ongefundeerde beschuldigingen voor elkaar te krijgen dat de jongerenafdeling ROOD van de SP HiCondo in 2017 uitriep tot ‘huisjesmelker van het jaar’. De SP is daar helaas toe overgegaan zonder wederhoor toe te passen en zonder deugdelijk onderzoek te verrichten. De SP heeft zelfs niet gereageerd op de uitnodiging van HiCondo te reageren op de klachten van dit kleine groepje huurders. Dit groepje huurders slaagde er ook in het televisieprogramma Kassa voor haar karretje te spannen. Kassa heeft dat moeten bezuren met een gegrond bevonden klacht bij de Raad voor de Journalistiek vanwege het onvoldoende toepassen van wederhoor. Als een verhuurder als Hicondo eenmaal in de molens van deze tak van journalistiek is beland, komt daar niet zomaar een einde aan. Talpa-programma Foute Boel deed het werk van Kassa nog eens dunnetjes over, wederom zonder wederhoor toe te passen. Ook Foute Boel werd hiervoor door de Raad voor Journalistiek op de vingers getikt.

Niettemin waren deze gebeurtenissen erg vervelend en erg beschadigend voor HiCondo. Gelukkig bleef het daarbij en zijn de meeste van deze ontevreden huurders alweer vertrokken uit het complex. Sommigen met achterlating van enorme huurschulden. De andere (meer dan 300!) huurders zijn juist erg tevreden over hun woning en over hun verhuurder. De juridische procedures waar dit persbericht over gaat zijn dan ook de enige procedures die huurders tegen HiCondo hebben aangespannen. Dat zegt genoeg.

Naam gezuiverd
Nu de rechter heeft gesproken en heeft vastgesteld dat er van de klachten van de huurders niets is overgebleven, hoopt HiCondo met opgeheven hoofd verder te kunnen met het runnen van dit fijne en aangename wooncomplex. De vele steunbetuigingen en positieve reacties van haar huurders geven haar voldoende reden om alle vertrouwen te hebben in de toekomst.