Meer studentenwoning. Minder kosten..
home slide 6
home slide 5
home slide 4
home slide 3
home slide 2

Persbericht

HiCondo bouwt 355 luxe studentenwoningen vlakbij de Amsterdam Arena

De woningnood onder Amsterdamse studenten bedraagt 9000 woningen (cijfers ANP, 2012). Studentenhuisvesting is al tientallen jaren een schrijnend probleem voor een stad met twee universiteiten en een handjevol HBO-instellingen. Voorlopig leidt geplande nieuwbouw in het kader van het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting nog niet tot een echte vermindering van de woningnood, maar voorkomt dit slechts nog langere wachtlijsten.

Gelukkig is er soms ook goed nieuws, uit de hoek van particuliere ontwikkelaars ditmaal. NeWave Vastgoed bouwt momenteel 355 luxe studentenwoningen aan de Foppingadreef, nabij de Amsterdam Arena. Het project, genaamd HiCondo, bestaat uit zelfstandige woningen met alles erop en eraan. Woon- en slaapgelegenheid, keukenblok, badkamer en hoge-snelheids-internet, het zit er allemaal in.

Het HiCondo-project is een goed voorbeeld van samenwerking tussen privé partijen en de overheid. HiCondo-initiatiefnemer NeWave Vastgoed had haar oog laten vallen op een kantoorpand aan de Foppingadreef, dat tot dan toe in gebruik was door de ABN-Amro Bank. Het pand stond al een tijdje leeg en er was nog geen zicht op een nieuwe huurder. Doodzonde, vond NeWave en stelde voor plannen te ontwikkelen om het pand een nieuwe bestemming te geven: studentenwoningen. Omdat dit voorstel voor alle partijen voordelen had, werd hier na enig overleg inderdaad toe besloten.

De Gemeente Amsterdam liet zich van haar beste kant zien. Dagelijks Bestuurder Stadsdeel Amsterdam Zuidoost Emile Jaensch: ‚Stadsdeel Zuidoost is het snelst groeiende stadsdeel als het om studenten gaat. En HiCondo is een mooi voorbeeld van transformatie waarbij leegstand wordt omgebogen naar levendigheid.’

Newave wil het bouwen voor studentenhuisvesting als ware opnieuw uitvinden. Enerzijds door de kostenopbouw onderdeeltje voor onderdeeltje uit elkaar te halen En opnieuw op te bouwen, voordeliger ditmaal. Anderzijds door zich bij het ontwerp van de woningen volledig te laten leiden door de behoeften van een hedendaagse student.

Architect Fevzi Köstüre: ‘In mijn visie maken wij geen studentenkamers maar kleine woningen. Alle voorzieningen en faciliteiten die bij een “normale” woning horen hebben de woningen van Hicondo ook. Het verschil zit hem niet in de kwaliteit maar alleen in de hoeveelheden. De afwerkingen en materiaaltoepassingen zult u in veel vergelijkbare projecten niet tegenkomen. Kwaliteit staat bij Hicondo boven alles. Dat zult u straks met eigen ogen kunnen waarnemen.

Bij het bepalen van het Programma van Eisen is er heel goed gekeken naar de behoeftes van de studenten anno 2015. Een zelfstandige douche- en toiletruimte, eigen keuken, snelle internetverbinding, ruimte voor samenzijn zowel binnen – als buiten het gebouw zijn wat ons betreft basisvoorzieningen. Hoewel de ligging van het gebouw een fiets overbodig maakt is er meer dan voldoende ruimte aanwezig voor de fietsen.’

Behalve comfort en privacy hebben de zelfstandige woningen nog een ander voordeel. Wie aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoet kan er zomaar huurtoeslag voor aanvragen. Dat kan oplopen tot € 300 per maand. Er zullen weinig studenten zijn voor wie dat onbelangrijk is.

De inschrijving voor de woningen is in maart begonnen, naar verwachting zullen de eerste bewoners in augustus hun intrek nemen.

Meer informatie, bezichtigingen, interviews: Paul de Rooij, e-mail: p.derooij@hicondo.nl